Vlaams Belang: beleid

“De verfransing is als een olievlek die dichterbij kruipt”

Hagen GoyvaertsHagen Goyvaerts (Vlaams Belang) wil het Vlaamse karakter van Leuven in de kijker zetten. Hoe? Door Vlaamse leeuwenvlaggen uit te delen bijvoorbeeld. “Wie op 21 juli een Belgische vod wil uithangen moet dat doen, maar je mag de Vlamingen ook stimuleren om voor het Vlaams karakter uit te komen”. Vorige week de man achter de politicus, deze week zijn visie op het beleid.

(Lore Gillekens)

In het speerpuntplan voor Leuven stelt uw partij dat er meer initiatieven moeten komen om het Nederlandstalige karakter van de stad aan te moedigen. Wat moet ik mij daarbij voorstellen?

Leuven is de hoofdstad van Vlaams-Brabant, ik ben van oordeel dat je dat moet uitspelen. Ik zie te weinig initiatieven die te maken hebben met het Vlaams karakter van de stad Leuven. In ons verkiezingsprogramma stonden een aantal voorbeelden, zoals het consequent gebruiken van het Nederlands bij de loketfuncties. We stellen vast dat er steeds meer vreemdelingen naar de stad te komen. De wetgeving stelt zeer duidelijk dat een loketbediende zich in het Nederlands moet wenden tot diegene die aan het loket staat. Dat je bij de eerste communicatie enkele zinnen in het Engels zegt, tot daar aan toe. Maar het hele gesprek in het Engels, dat kan niet. Diegenen die zich in Leuven willen vestigen moeten het Nederlands machtig zijn.

We zien dat ook bij de naamgeving van stadsprojecten. Zeker op het vlak van cultuur! Alle grote cultuurprojecten krijgen Engelstalige namen. Wij zijn van oordeel dat deze projecten een Nederlandstalige naam moeten krijgen.
Daarnaast is er nog de 11 juli viering. De stad organiseert jaarlijks zo’n viering, maar dat is er eigenlijk geen. Dat heeft vooral met de socialisten te maken. CD&V zou dat waarschijnlijk wel graag willen. Nu blijft het altijd beperkt tot een gastspreker die geen uitgesproken Vlaams karakter heeft. Zoals de politicoloog van Gent; Devos. Hij hield een uur lang een toespraak waarin hij het had over België, het confederalisme en de Vlaamse onafhankelijkheid. Niemand die het nog begreep. We hebben ook de voorman van Unizo gehad, Karel Van Eetvelt, die zei meteen dat hij in eerste plaats Belgicist is. 11 juli is een Vlaamse strijddag, kleed dat dan wat meer strijdvaardig in.

Wij willen ook de nieuwe inwoners en pasgehuwden een Vlaamse Leeuwenvlag geven. Diegenen die op 21 juli een Belgische vod willen uithangen, doen dit maar, ik respecteer die mensen hun mening, maar ik vind dat je de Vlamingen wel wat meer mag stimuleren om voor dat Vlaams karakter uit te komen.

Deze focus op het Nederlandstalig karakter van de stad, botst dit niet met de aanwezigheid van de KUL?

Ik ben niet tegen het internationale imago van een stad. De KULeuven is al internationaal, de stad moet daar niets voor doen. Ten aanzien van het stadsgebeuren zelf, mag je het Vlaams karakter uitdragen. Dat raakt echter steeds meer naar de achtergrond. Ik stel vast dat wanneer mevrouw Denise Vandevoort een culturele activiteit organiseert, er een folder wordt verspreid in het Frans, Duits en Engels. Het Nederlands dreigt helemaal naar de achtergrond gedrukt te worden. Dat kan niet! Wie zich in Leuven wil vestigen moet Nederlands spreken.

Wat niet belet dat de KULeuven veel mensen heeft die hier maar tijdelijk zijn: 3, 4 jaar en die vertrekken weer. Ook daar mag men niet minimalistisch zeggen: ‘als ze twee woorden Nederlands kennen is het goed’. Mij gaat het om het beeld dat men meegeeft. De verfransing schuift alsmaar op hé. U moet maar eens naar Kortenberg gaan. In de warenhuizen zijn de kassiersters daar eentalig Frans. Die verfransing is als een olievlek die dichterbij kruipt. Het bestuur moet zich hiertegen verzetten. Je kan dat uitdrukkelijk of slaafs doen, wij zijn van oordeel dat ze dat uitdrukkelijk moeten doen. En dat hoeft niet te botsen met het internationaal karakter van de universiteit.

 Ik kan mij inbeelden dat u geen voorstander bent van de plannen voor een internationale school in Leuven?

Ik ben daar inderdaad geen voorstander van. Omdat dat niet kadert in het onderwijsdecreet. Men heeft een vzw opgericht met vier partners: KULeuven, Imec, Vlaams instituut voor Biotechnologie en de stad Leuven. Die vier partners brengen 100 000 euro samen en gaan van start. Waarom hebben ze geen school in Leuven gezocht die bereid is om kinderen die hier maar tijdelijk aanwezig zijn op te vangen? Hun ouders werken voor Imec voor 2,3,4 of 5  jaar en gaan dan door naar een ander land. Dan had men die kinderen evengoed in het Nederlandstalig onderwijs van Leuven kunnen opnemen. Wat blijkt nu? De internationale school zal alleen toegankelijk zijn voor Engelstalige kinderen die in het Engels scholenpakket zitten. Als je in een internationale school zit blijft het leerprogramma per week in alle landen ter wereld hetzelfde. Dat betekent dat ik mijn kinderen niet naar deze school zou kunnen sturen, want zij zitten niet in het Engelstalig leerprogramma. Vlaanderen heeft enorm veel moeite moeten doen om Nederlandstalig onderwijs te krijgen. Daar is veel bloed, zweet en tranen voor gelaten. Ofwel heeft iedereen gelijke toegang tot het onderwijs, ofwel niet. Er wordt ook steeds meer Engels gegeven aan de universiteit. Ik heb er geen bezwaar tegen dat men zich internationaal oriënteert, maar het Engels mag de rest niet overspoelen.

Vlaams Belang zet in op veiligheid en wil meer politie op straat. Maar Leuven wordt nu al bestempeld als een politiestad?

Ik denk dat we een korps hebben dat voldoende groot is. Ik pleit niet voor een korps van 500 mensen. Maar ik stel wel vast dat er veel taken zijn waarvoor de politiemensen achter hun bureau moeten zitten. Voor het schrijven van processen verbaal kan administratief personeel gebruikt worden. Dan kan de politieman politiewerk doen. Dat is op de straat. Ik denk dat de meeste mensen hun wijkagent niet kennen, omdat die 80 procent van de tijd in zijn kantoortje gekluisterd is. Op de baan zijn die mannen niet. Dat moet versterkt worden. We moeten werken aan de efficiëntie. Daarnaast heeft het centrum geen politiekantoor, want het sluit om 20u. Er is nochtans genoeg “ambras” op de grote markt om daar een politiekantoor te hebben dat 24 uur op 24 uur open is. Men is vanop de philipssite misschien wel snel in het centrum, maar dat is niet hetzelfde.

We hebben ons ook nooit tegen camerabewaking verzet. Ik heb niets te verbergen, dus mij mogen ze filmen op straat. In de winkels hangen toch ook camera’s? Daar maakt niemand een opmerking over, maar op straat mag het niet want dat is een schending van de privacy! Wanneer een winkeluitbater een dief heeft gefilmd met zijn camerasysteem, mag die van ons een foto afprinten van de dief en die uithangen in de vitrine. Dit werkt afschrikwekkend. Zodat collega’s weten dat ze voorzichtig moeten zijn wanneer die persoon binnen komt. In sommige winkels staat de politie bijna dagelijks. Dat willen wij tegen gaan.

Volgens Vlaams Belang moet er in de stad ruimte gelaten worden voor de wagen. Wat denken jullie van de randparkings?

Ten eerste, als er een randparking is, zijn we er blij mee dat je daar kunt parkeren. Er komt een parking in de Bruul, wij hebben dat project gesteund. Men neemt bovengronds steeds meer parkeerplaatsen weg in het voordeel van fietsenstallingen. Van mij mogen die er zijn, ik zou die alleen beter organiseren en beter aanduiden. Heel het verhaal van het Fochplein, daar hebben we ons altijd tegen verzet. Maar de auto weren uit de stad, lijkt mij onmogelijk. Er moet nog mobiliteit zijn! In een stad zal je altijd verkeer moeten toelaten.     Als je het verkeer weert, moet je ook alle bussen weren. De bussen in de Bondgenotenlaan en de Maria-Theresiastraat zijn trouwens problematisch.

Maar er moet een evenwicht zijn tussen auto’s en fietsers. Ik vind niet dat Leuven zoals Brugge moet worden. Je mag een automobilist niet verhinderen om in de stad rond te rijden, straten zijn gemaakt om op te rijden. Maar ja de fietser is nu koning in de stad. Vooral Groen dringt daar op aan. “Ik moet tot voor mijn winkel kunnen rijden om mijn boodschappen te doen”. Nu een automobilist kan dat ook niet, die moet zich ook ergens parkeren en de rest te voet doen.

Dan steunt u wel het concept van het Fochplein, fietsers op een centrale plaats?

Maar dat is een gouden parking, dat heeft massaal veel belastinggeld gekost. Dat kost 40 000 euro per maand om die uitbating te doen. Dat is een prestigeproject geworden. Men dwingt een fietser blijkbaar niet in een ondergrondse parking. Nu staat men daar reclame te maken en ze gaan een tombola uitreiken en er een markt organiseren. Het concept zat van bij aanvang mis, maar men heeft het willen uitwerken. Ik ben benieuwd of dat ooit een succes zal worden. Maar de fietser heeft ook een eigenaardige mentaliteit, zijnde ‘ik wil met mijn fiets tot aan de winkel rijden’. Als iedereen dat doet kan je binnenkort niet meer wandelen in de Bondgenotenlaan.

Indien u 1 dag burgemeester van Leuven zou zijn, wat zou u veranderen?

Dat is een moeilijke vraag. Als je burgemeester bent voor één dag kan je dat enkel ludiek opnemen. Ik zou één groot Leuvens feest organiseren. Om het Vlaams karakter van de stad in de belangstelling te zetten. Een soort van braderij waarbij iedereen uitgenodigd is. Ik zou het stadhuis openzetten en bij wijze van spreken de stad 24 uur volop laten leven. Zodanig dat het stadsbestuur een stuk van het belastinggeld teruggeeft aan de Leuvenaar.

Laat een antwoord achter...